Svar till: Hur rengör man en ångpanna?

Forum SÅF Forum Hur rengör man en ångpanna? Svar till: Hur rengör man en ångpanna?

#2068
Sven Jönsson
Deltagare

    Johan skrev om Stimmarens panna ” Ska koka ur pannan ett par gånger denna säsong med inhibitor och med pump som får suga litet luft (från pannan) så det bubblar litet inne i pannan. Och ingen zink och bara litet av det där som sades vara fosfat omedelbart efter urkokningarna. Annars bara rent vatten”.

    Du får försöka komma ner med en böjliga slang eller elrör ner till botten och koppla till en kraftig dammsugare, så att allt slam kommer bort.

    Man kan lära att stående tubpannor bör vara försedda med tre renspluggar längst ner vid bottenringen stora nog att sticka in något rör kopplat till dammsugare. Dessutom bör det finnas ett par pluggar i höjd med eldstadstaket så att man även där kan komma in mellan tuberna med sugrör.

    I övre tubgaveln bör också finnas renspluggar. På Stimmarens panna sitter fyra stycken 1 1/2 tums pluggar i ytterkant.  Där når man ner till bottenringen med plastelrör och kan suga ut slam. En glödlampa i något av plugghålen underlättar för att se om det ligger skräp i botten.

    Bottenblåsning, rensnings- och sotningsmöjligheter är ofta förbisett i flera pannkonstruktioner.